Bób: właściwości i PROSTE PRZEPISY
Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło:
Bób właściwości, Pixabay
Bób - właściwości i nałatwiejsze przepisy na to pyszne warzywo. Zawiera dużo białka, które jest świetnym odpowiednikiem dla białka pochodzenia zwierzęcego i z powodzeniem może się znaleźć w diecie osób, które muszą ograniczyć spożycie mięsa. Poza tym jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży.
Bób - właściwości
Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu i wspomaga leczenie niedokrwistości. Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, co obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas i rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.
Jeśli jednak mamy cukrzycę ciążową, poszukajmy innych źródeł kwasu foliowego. Indeks glikemiczny gotowanego bobu jest wysoki, w związku z tym bób stanowi zbyt duże obciążenie dla chorej trzustki. Z tego tez powodu jego spożywanie powinien ograniczyć każdy diabetyk. Warzywo to jeszcze niedawno kojarzone z prostą i niewyrafinowaną kuchnią stało się w dniu dzisiejszym ważnym elementem wyszukanych dań. Na bób przepisy to głównie sałatki i smaczne pasty do kanapek.
Bób Przepisy: Sałatka z bobu z mozarellą
Składniki:
- 10 małych kulek mozarelli
- 3 łyżki greckiego jogurtu
- 8 plasterków cukinii
- garść rukoli
- filiżanka ugotowanego i obranego bobu
- garść posiekanego szczypiorku
Na sos winegret:
- łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- posiekany ząbek czosnku
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Na talerzu ukłożyć rukolę, cukinię i bób.
- Mozarellę wymieszać ze szczypiorkiem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć ją na rukolę i bób.
- Polać sosem winegret i zjeść.
Bób Przepisy: Bób na ciepło z boczkiem i cebulą
Składniki:
- 1/2 kg bobu
- 5 plastrów chudego wędzonego boczku
- mała młoda cebulka
- 2 łyżeczki masła
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę.
- Dodać ugotowany i obrany bób i smażyć około 10 minut, doprawić do smaku.
- Na drugiej suchej patelni wysmażyć plastry boczku i dodać je do bobu z cebulką.
Bób Przepisy: Pasta z bobu
Składniki:
- 1/2 kg bobu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli i mielonego pieprzu
- szczypta suszonego oregano
- kawałek papryczki chili
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżka wody
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Bób ugotować, wystudzić i obrać.
- Dodać przyprawy, natkę, czosnek, sok z cytryny, oliwę i wodę.
- Całość zmiksować. Pasta powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Pastę można przechowywać w lodówce do 2 dni.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
gocha2323
2016.06.26 22:13
jak ja lubie bób!
-
Stokrotka
2016.06.23 08:34
Świetna przekąska! Pojawił się już świeżutki, można poszaleć!